Wszyscy dostrzegamy zniszczenia i skażenie środowiska naturalnego, które nas otacza. Zapominamy, że sami jako istoty jesteśmy równie skomplikowanym endoekologicznym systemem, który jest podobnie zagrożony. Dlaczego? Nawet garść faktów mówiących, z czym mamy do czynienia, może być zaskoczeniem dla wielu. Nie jesteśmy sami – nasze ciała zamieszkuje 100 bilionów mikroorganizmów.
Kto w kim mieszka?
Jest ich 10 razy więcej niż naszych komórek i zawierają 100-krotnie więcej genów niż nasze komórki. Właściwie można zapyta: kto w kim mieszka? Sama mikroflora układu pokarmowego może mieć masę do 2 kg. Mikrobiom człowieka to zróżnicowana społeczność symbiotycznych, komensalnych i patogennych mikroorganizmów oraz naszych komórek tworzących mikro system organizmu.
To najgęstszy ekosystem na Ziemi i ma największy wpływ na różne obszary fizjologii człowieka i jego zdrowie. Jest to aktywny układ, który broniąc nas, potrafi zsyntezować ponad 20 tys. substancji podobnych do antybiotyków, wytworzyć egzogenne aminokwasy, przekształcić białka, których nie tolerujemy, zdezaktywować toksyny, wytworzyć substancje żółciowe i hormonalne, odciążając nasze gruczoły. Poprzez jelitowy splot nerwowy wpływa na wegetatywny układ nerwowy, regulując pracę narządów, na układ endokrynny, odpornościowy i hemostazę. Mikrobiota ma ogromny wpływ na nasze nastroje, a nawet decyzje. Wiele problemów, jak depresje, fobie, a nawet schizofrenia – może mieć przyczyny w nieprawidłowej mikroflorze.
Leki, węglowodany, stres
Napady łakomstwa, apetyt na słodycze są ostrzegawczym sygnałem zwiększenia się ilości bakterii potrzebujących węglowodanów, określanych jako firmikuty, odpowiedzialnych za zaburzenia przemiany materii i tycie. Zaburzona mikrobiota wpływa nie tylko na układ pokarmowy, ale również schorzenia ogólnoustrojowe. Dotyczy to ok. 15 proc. chorób nowotworowych i ok. 20 proc. chorób autoimmunologicznych. Bez przywrócenia prawidłowego składu mikrobioty nie opanujemy cukrzycy, zaburzeń hormonalnych czy dysbiozy. Winę za zły stan mikrobioty ponoszą nadużywanie leków, konserwanty, abiotyczna żywność, nadmiar węglowodanów, brak produktów z naturalnej fermentacji, stres.
Jak skutecznie przeciwdziałać problemowi który ujawniły programy badawcze? Jedynym skutecznym rozwiązaniem jest użycie preparatu probiotycznego, a najlepszym tzw. symbiotyku. Szukając rozwiązań uczeni Uniwersytetu w Tomsku i Instytutu BIOLIT analizowali najbardziej obiecujące pokarmy pochodzące z naturalnej fermentacji: ziarno kefirowe z Tybetu, kombuchę, kumys z terenów Azji Środkowej, kurungę, czang. Szukano tam, gdzie tradycja takiej żywności jest najstarsza, gdzie setki lat dany zaczyn fermentacyjny był wykorzystywany.
Z czasów Czyngiz-chana
Poszukiwania najbogatszego składu zakończyły się sukcesem. Ludy Środkowej Azji dopracowały się zestawu mikroflory, który utworzył się na przestrzeni długiego okresu czasu i okazał się najbardziej odpornym na negatywne czynniki środowiska zewnętrznego. Mikroorganizmy pozyskane z wnętrz czelaków i torchi (naczynia do kiszenia) stały się bazą do stworzenia preparatu BIOTA COMPLEX. Zawiera zarówno bogatą mikroflorę żyjącą we wzajemnej symbiozie, jak i grupę szczepów bakterii, które rozwijając się jako pierwsze, tworząc w jelitach środowisko do wybudzenia i rozwoju tych symbiotycznych szczepów.
Ciekawostką są wyniki testów na sekwencję DNA. Pokazują one, że poszczególne varietas mikroorganizmów mogą „pamiętać” jeszcze czasy Czyngiz-chana.
Ponieważ testy wskazały, że łączenie w jednym preparacie probiotyku z prebiotykiem jest niewskazanet – BIOTA COMPLEX Biolitu zawiera oddzielnie prebiotyk – pokarm dla mikroflory: inulinę, asparaginę, śluzy, sitosterol, stigmasterole, fitosterole i cały zespół minerałów w postaci koloidalnych chelatów – pochodzące z korzenia łopianu większego.
Zastosowanie BIOTA COMPLEX w praktyce klinicznej wykazało wysoką skuteczność w usuwaniu dysbiozy i chorób układu pokarmowego. Preparat został również wykorzystany w programach rehabilitacyjnych dla pacjentów onkologicznych, przy obniżeniu odporności i pogorszeniu odpowiedzi immunologicznej), zwalczaniu zaburzeń metabolicznych, cukrzycy, otyłości.