Jak usprawnić zwalniający metabolizm?

Duży wpływ na metabolizm naszego organizmu ma to, jak się odżywiamy. „Dieta zachodnia” rozumiana jako spożywanie małych ilości owoców, warzyw, a dużych ilości produktów przetworzonych, tłuszczu pochodzenia zwierzęcego i czerwonego mięsa sprzyja występowaniu zaburzeń metabolicznych (cukrzyca, nadciśnienie, dyslipidemie), a także nadwadze czy otyłości. Co zrobić, aby wspomóc zwalniający z wiekiem metabolizm?

Mówi się, że aby przyspieszyć metabolizm, powinno się spożywać mniejsze porcje, ale częściej (co 2-3 godz.). Jest to prawda, pod warunkiem, że faktycznie będą to niewielkie objętościowo, pełnowartościowe posiłki. W przeciwnym razie dostarczymy do organizmu zbyt dużą wartość energetyczną, przez co uzyskamy odwrotny efekt (zmniejszone tempo przemiany materii).

Oto trzy proste sposoby na przyspieszenie metabolizmu:

1. Należy zadbać o prawidłową ilość błonnika w diecie. Znajduje się on przede wszystkim w surowych warzywach i owocach, pełnoziarnistych produktach zbożowych, gruboziarnistych kaszach (gryczana, pęczak, jęczmienna). Błonnik reguluje pracę jelit, zapobiega zaparciom, pozytywnie wpływa na gospodarkę węglowodanową i tłuszczową. Ponadto warzywa mają wysoką wartość odżywczą, a niską energetyczną.

2. Wypijanie odpowiedniej ilości płynów – ok. 2l/dzień. Powinna to być głownie woda niegazowana, słaba herbata czarna lub herbaty owocowe, ewentualnie ziołowe, bez cukru. Należy pamiętać, że do dziennej sumy zaliczają się także zupy oraz woda zawarta w produktach stałych, która stanowi ok. 300ml. UWAGA! Osoby z niewydolnością serca powinny ograniczyć płyny do ok. 1.5l/dobę.

3. Ważnym składnikiem diety jest białko. Pozwala przyspieszyć tempo przemiany materii nawet o 25 proc. Jego źródła to: drób, ryby, jaja, chude mleko i przetwory mleczne, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola, soja, soczewica, ciecierzyca). UWAGA! Podaż białka powinny ograniczyć osoby z niewydolnością nerek.

Nieodłącznym elementem pobudzenia metabolizmu jest wysiłek fizyczny. Po 60-tym roku życia wystarczy pół godziny dziennie umiarkowanej aktywności (szybszy spacer, pływanie, nordic walking, jazda na rowerze) podejmowanej regularnie, aby uzyskać odczuwalną poprawę naszego metabolizmu.

A oto posiłki, które w połączeniu z wyżej wymienionymi wskazówkami, przyspieszą metabolizm:

Śniadanie:
– jogurt naturalny ze świeżym ananasem i płatkami owsianymi,
– kefir z dodatkiem suszonych śliwek i otrąb jęczmiennych,
– kasza jaglana gotowana na wodzie z dodatkiem jabłka i cynamonu

II śniadanie:
– sałatka grecka z dodatkiem odtłuszczonego sera feta i oliwy z oliwek
– garść orzechów włoskich/migdałów/nerkowców
– chleb razowy z pastą rybną (twaróg chudy, makrela w pomidorach, papryka, szczypiorek)

Obiad:
– pierś z kurczaka grillowana z dodatkiem brokuła gotowanego na parze i kaszą gryczaną
– zupa krem z dyni z dodatkiem pestek słonecznika/dyni i grzanek z chleba graham
– ryż brązowy, leczo warzywne (cukinia, papryka, pomidor, cebula, pieczarki)

Podwieczorek:
– sałatka jarzynowa z dodatkiem jogurtu greckiego, bułka grahamka
– chleb z ziaren, pasta z awokado (awokado, cebula, sok z cytryny, ulubione przyprawy)
– maślanka z truskawkami i pestkami dyni

Kolacja:
– halibut gotowany na parze, dowolne warzywa duszone bez dodatki tłuszczu, niewielka ilość kaszy pęczak
– sałatka z soczewicą (soczewica zielona, kiełki rzodkiewki, pomidorki koktajlowe, olej lniany)
– omlet na parze ze szpinakiem

(Anna Osiecka jest dietetykiem w klinice Natural Medical)