Słoneczna bomba witaminowa

Pestki słonecznika mają wartości odżywcze, które dorównują najlepszej jakości orzechom. To wręcz witaminowa bomba. Warto po nie sięgać jako po przekąskę lub dodatek do potraw. Są m.in. źródłem witaminy E i fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu.

Te niepozorne, pochodzące z Ameryki Północnej, często lekceważone przez nas pestki mogą ochronić przed chorobami serca, jak i nowotworami oraz miażdżycą i chorobami prostaty. Przedłużają młodość, pomagają zatrzymać na dłużej młodą cerę, nadają włosom blask i siłę. U mężczyzn poprawiają także jakość plemników. Dlatego są polecane parom, które przygotowują się na spłodzenie potomstwa.

Nasiona słonecznika poprawiają pracę systemu immunologicznego. Pestki są tłuste i dlatego mają sporo kalorii. Nie należy się jednak tego obawiać. To właśnie w tłuszczach tkwi sekret ich dobroczynnego wpływu na organizm. Wielonasycone kwasy tłuszczowe są niezbędne dla prawidłowej pracy organizmu. Nie potrafi ich sam wytworzyć. Trzeba mu ich dostarczyć wraz z jedzeniem.

Ziarna słonecznika zawierają także niezwykle dużo białka, tłuszczów, prowitaminy A, witamin E, B i F, błonnika, folacyny, potasu, żelaza i cynku. Jest to skład niemal idealny dla serca.

Ziarna słonecznika mają jeszcze jedną zaletę – poprawiają przemianę materii, a dzięki obecności cynku i witaminy B. Wzmacniają również system nerwowy. Pestki tej cudownej rośliny zawierają też wapń wzmacniający zęby i kości oraz chroniący serce i zmniejszający objawy alergii.