Autorką tych zasad zdrowego odżywiania jest dr Ann Wigmore, bostońska lekarka, popularyzatorka zdrowego odżywiania się, znana z tego, że przez całe swoje życie jadła i popularyzowała przede wszystkim… trawę pszeniczną. Motto jej działalności brzmi:
„Szkoda, że tak mało ludzi do tej pory wie, jak cudowny środek podarowała nam natura w postaci trawy pszenicznej”.
O ogromnych wręcz walorach traw (także owsianej i jęczmiennej), wiem od dawna i dlatego kupuję susz trawy pszenicznej, która rozpuszczam w wodzie mineralnej i od tego napoju zaczynam dzień. Trawa pszeniczna to bogate źródło chlorofilu, mającego działanie lecznicze. Chlorofil hamuje stany zapalne, oczyszcza organizm z metali ciężkich i innych toksyn, usprawnia pracę tarczycy, poprawia działanie wątroby oraz wzmacnia układ krwionośny. Trawa zawiera substancje odżywcze: aminokwasy, witaminy i składniki mineralne. Trawa pszeniczna jest dostępna w formie różnych preparatów, ale można ją również wyhodować w domu, a następnie spożywać w formie przetworzonej (soki) lub jako dodatek do potraw.
Oto mądre zasady odżywiania, które Ann opracowała:
* jedz jedynie wtedy, gdy jesteś głodny
* nie jedz zbyt dużo
* nie, kiedy cierpisz lub jesteś zły
* przeżuj każdy kęs co najmniej 20 razy
* nie jedz zbyt gorących ani zbyzimnych pokarmów
* jedz najpierw pokarmy lekkie, płynne, a dopiero potem stałe, skoncentrowane
* jedz surową żywność przed gotowaną lub smażoną
* jeśli między posiłkami poczujesz głód, zjedz owoce
* nie pij podczas posiłków – rozcieńczasz soki trawienne
* pij pół godziny przed lub dwie godziny po posiłku