Migdały to superżywność

Są jednym z najlepszych źródeł magnezu i dobrodziejstwem dla serca. Mimo, że bardzo kaloryczne, migdały pomagają spalić tłuszcz. Jedz je regularnie!

Migdały to nasiona drzewa o nazwie migdałowiec pospolity. Występuje ono w Azji Zachodniej, Afryce Północnej, Ameryce oraz w niektórych krajach europejskich, takich jak: Francja, Włochy, Hiszpania, Portugalia, Macedonia i Szwajcaria. Drzewo migdałowca osiąga rozmiary nawet do 10 m wysokości.

Zmniejszają ryzyko miażdżycy i cukrzycy. Wspomagają odchudzanie. Są korzystne, gdy chcesz zwiększyć swoją odporność, nie dać się przeziębieniom.

Migdały mają przy tym mnóstwo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych i nierozpuszczalnego błonnika. Są także kopalnią składników mineralnych, w tym magnezu, wapnia, cynku, potasu, fosforu.

Migdały to również świetne źródło witamin, szczególnie witaminy E, witamin z grupy B (w tym witaminy B2, B3, B6, kwasu foliowego). Zawierają również fenyloalaninę. To aminokwas, który korzystnie wpływa na układ nerwowy. Słowem migdały są ważne tak dla zdrowia, jak i urody!

Ze względu na wysoką kaloryczność powinno się ich jeść nie więcej niż 20-30 sztuk. Nie należy ich przetwarzać. Najkorzystniejsze są po prostu w naturalnej postaci. Uprażone może i smakują lepiej, ale tracą wiele swoich właściwości odżywczych.

Mają wpływ na stan włosów, skóry i paznokci. chronią skórę przed pojawieniem się przedwczesnych zmarszczek i wzmacniają naczynia krwionośne. Dzięki migdałom skóra staje się elastyczna, a to sprawia, że jest mniej podatna na rozstępy.  Z tego samego powodu zaleca się stosowanie olejku z wyciągiem z migdałów. Ma on właściwości natłuszczające i nawilżające, zaleca się go do skóry zaczerwienionej i wrażliwej.